Att ta ett lån utan UC innebär att man inte använder Upplysningscentralen (UC) för att inhämta en kreditupplysning om låntagaren. Detta är ett förfarande som på sistone har blivit populärt bland svenska låntagare. Men vad innebär det egentligen? Fortsätt att läsa så ska vi nysta i detta och reda ut vad det egentligen betyder och hur det fungerar!

Vad är UC?

Upplysningscentralen (UC) är ett svenskt kreditupplysningsföretag som ägs av ett antal stora svenska banker. Företaget samlar in och tillhandahåller information om privatpersoners och företags kreditvärdighet. När du ansöker om ett lån gör de flesta långivare en kreditkontroll via UC för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.

Hur fungerar lån utan UC?

När du tar ett lån utan UC innebär det att långivaren använder sig av ett alternativt kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe. Dessa företag tillhandahåller liknande tjänster som UC, men de är oftast inte lika strikta i sin kreditbedömning. Förfrågningar hos dem registreras inte heller i UC:s databas, vilket i vissa fall kan vara fördelaktigt för dig som låntagare.

Fördelarna med att ta denna typ av lån är:

  • Den snabbare processen. Vissa menar att processen att ansöka om ett lån kan vara snabbare och smidigare när inte Upplysningscentralen finns med i bilden. Detta beror på att andra kreditupplysningsföretag kan ha mindre strikta krav och snabbare handläggningstider.
  • Minskad påverkan på din kreditvärdighet. Om du gör flera låneansökningar som går genom Upplysningscentralen på kort tid kan detta påverka din kreditvärdighet negativt. Men när du istället tar ett lån utan UC registreras förfrågan inte i deras databas, så det finns heller ingen risk för att din kreditvärdighet försämras i deras ögon.

Slutsats

Att ta ett lån på detta sätt har såväl för- som nackdelar. Det kan vara en lösning för dem som behöver pengar snabbt och vill undvika att deras kreditvärdighet påverkas negativt. Men det är samtidigt viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och att noga granska villkoren innan man fortskrider med processen. Det är också klokt att rådgöra med en ekonomisk rådgivare för att sedan kunna fatta ett genomtänkt och tryggt beslut.