Skydda dig själv med ett hemlarm

Ett hemlarm är det bästa sättet att skydda sin bostad, sina ägodelar och sin familj från inkräktare. Din bostad är din borg, så du vill förstås känna dig trygg när du befinner dig i den och hålla den säker när du befinner dig på annan plats. Det finns flera olika typer av larmsystem, alla med sina specifika funktioner, tjänster och fördelar.

Övervakade hemlarm

Med ett övervakat hemlarm meddelas en larmcentral när larmet utlöses. Centralen kan du ringa upp dig för att kontrollera huruvida allt står rätt till, och vid behov kontakta polis.

Oövervakade hemlarm

Det främsta syftet med denna typ av larm är att skrämma bort inkräktare. När larmet utlöses, ljuder en siren. Detta kan avskräcka inbrottstjuvar och även påkalla dina grannars uppmärksamhet. Eftersom larmet inte är kopplat till någon larmcentral, är det upp till dig (eller dina grannar) att kontakta polisen vid ett inbrott. Fördelen med denna typ av hemlarm är att du inte behöver betala någon månatlig kostnad för övervakning av larmet.

Trådbundna och trådlösa hemlarm

Trådbundna larmsystem har kablar som löper i din bostad, medan trådlösa system använder sig av radiosändare och mottagare för att koppla samman de olika komponenterna, såsom sensorer, rörelsedetektorer, kameror, sirener etc.

Kontakter, rörelsedetektorer och videoövervakning

En kontakt är en liten plastgrej som enkelt fästs på varje dörr och fönster. Syftet med denna är att utlösa larmet om ett fönster eller en dörr skulle öppnas. Det kan vara en bra idé att ha kontakter på alla dörrar och fönster på entréplan, samt i källaren och på högt belägna fönster som är tillräckligt stora för att en inkräktare skulle kunna ta sig in genom dem.

En rörelsedetektor kan upptäcka rörelser inom en viss räckvidd. De monteras ofta i hallar och på toppen och botten av trappor, samt på utsidan i närheten av garage samt eventuella sido- och bakdörrar. De flesta system med hemlarm har ett visst antal kontakter och rörelsedetektorer, men du kan även köpa ytterligare sådana för att höja säkerhetsnivån ett snäpp.

Vissa hemägare väljer även att komplettera sitt system med videoövervakning. Kameror monteras då runt huset. Detta gör att du dels kan se vem som befinner sig vid dörren utan att öppna den, och kan även underlätta vid identifiering av inbrottstjuvar.