Nya SMS-lån

Ibland kan det verka som om SMS-lånen dyker upp som svampar ur marken. För bara drygt tio år sedan dominerades den svenska lånemarknaden av storbankerna. Sedan kom SMS-lånen och revolutionerade lånemarknaden. Sedermera har det dykt upp nya SMS-lån varje år. De nya lånen har blivit omåttligt populära. Ansökan går snabbt och pengarna kommer in på kontot nästan på en gång.

Tack vare att nya aktörer tar sig in på marknaden hela tiden ökar ständigt konkurrensen. Det är något som du som konsument kan dra nytta av. Vissa långivare tävlar genom att sänka räntan, andra sänker avgifterna. Ibland erbjuds extra generösa villkor istället. Men hur ska man egentligen tänka kring det där med nya SMS-lån? Är det verkligen säkert? Bör jag välja ett mer välbeprövat lån istället? Vi ska titta lite närmare på hur det hänger ihop med nya lån.

Nya lån är lika säkra som gamla

Det är lika säkert att välja ett nytt lån som ett gammalt. Ska vi vara riktigt petiga så är faktiskt nästan alla SMS-lån nya eftersom de första lånen dök upp så sent som 2006. Det vi menar med nya SMS-lån här är dock lån som dykt upp det senaste året.

Oavsett vilket lån du väljer skyddas du av svensk lag, närmare bestämt konsumentkreditlagen. I den står hur hög ränta ett SMS-lån får ha, hur mycket det får kosta totalt sett och annat som kan vara nyttigt för dig som lånar pengar. Självklart omfattas nya SMS-lån av lagen på exakt samma sätt som de lån som funnits på marknaden ett tag.

Du kanske undrar vad som händer om den nya långivaren går i konkurs? En ny aktör kanske trots allt inte har samma finansiella muskler som en äldre långivare. Det är faktiskt inget att oroa sig för. Om långivaren skulle råka gå i konkurs kommer konkursförvaltaren förmodligen att sälja lånen till en annan långivare eller bank. Enligt svensk lag får dina villkor inte försämras i ett sådant läge. De villkor som du fick när du tecknade lånet gäller alltså även framgent.

Ska jag välja ett nytt SMS-lån eller ett gammalt?

Det finns egentligen inga starka argument till för varför man ska begränsa sig till de äldre SMS-lånen. Den enda egentliga fördelen med äldre aktörer är att det har hunnit få många fler kundrecensioner än de nya SMS-lånen. Om man vill vara 100 procent säker på att kunderna alltid är nöjda och glada då kan det vara bättre med en äldre långivare. Å andra sidan ökar valmöjligheterna om man även tittar på nya SMS-lån, något som kan vara gynnsamt för dig eftersom du kan hitta ett lån med lägre ränta och färre avgifter.