Räntor på konsumentlånEtt konsumentlån är en typ av lån som privatpersoner kan ansöka om och beviljas från en bank eller kreditgivare, och avser lån för konsumtion, därav namnet. Det kan till exempel handla om olika oförutsedda utgifter som uppkommer i vardagen.

Oftast avser ett konsumentlån en mindre summa än till exempel ett större banklån där man bland annat kanske lånar till en bostad, men beror på den enskilde långivaren. Oftast brukar man dock kunna låna upp till cirka 350 000 kronor, men även här skiljer det sig åt mellan de olika långivarna. Ibland säger man att ett konsumentlån är precis som ett privatlån, och vissa långivare beskriver det som ett privatlån istället. Det finns också till exempel snabb- eller smslån, men där brukar summan på lånebeloppet vara betydligt mindre.

Vilka räntor på konsumentlån får man?

Vilken ränta du kommer att få på ditt konsumentlån beror även det på den enskilde långivaren. Utifrån att du inte lämnar någon säkerhet på lånet, tar även långivaren en högre risk, och räntan på en del konsumentlån är högre än till exempel vid ett bostadslån. De flesta långivare erbjuder ansökan via nätet, och på de flesta hemsidor brukar man kunna använda någon form av lånekalkylator för att se räntor på konsumentlån och vilken månadskostnad man preliminärt kan få.

Räntan på ett konsumentlån är nästan alltid individuell och fastställs efter en kreditprövning som sker efter att du ansökt om lån. De flesta långivare använder sig av olika kreditupplysningsföretag.

För att få en bra ränta på konsumentlånet bör du jämföra olika långivare. Det bästa sättet att jämföra räntor på konsumentlån är att titta och jämföra den effektiva räntan. Den effektiva räntan visar nämligen den årliga kostnaden i procent, vilket innebär också att procentsatsen kan vara hög om du lånar en större summa pengar under en kortare period. Oftast tror man att räntor på konsumentlån hos långivare på nätet är höga, och det stämmer inte alltid, utan du kan hitta ett bra lån med en vettig ränta utifrån att det är så pass stor konkurrens i dagsläget mellan de olika långivarna. Det är dock viktigt att se över sin ekonomiska situation för att se om man har råd med lånet överhuvudtaget.