Med över 50 olika varumärken finns det mängder av sms lån att väja på när behovet av extrapengar är stort. Vad skiljer dem åt? Det är betydligt mer än bara räntan.

Belopp
Hur mycket kan du minst låna? Hur mycket kan du max låna? Ibland krävs det att man lånat sms lån från kreditbolaget en gång tidigare för att man ska få tillgång till de högre lånebeloppen.

Amorteringstid
Hur fort ska ditt sms lån vara återbetalt? När lånet tecknas brukar det gå att välja mellan flera olika alternativ men vissa kreditbolag har enbart en enda amorteringstid som är samma för alla lån. Ett alternativ är att teckna en kontokredit. Med dessa väljer du själv hur mycket du anser att du har råd att betala varje månad. Återbetalningen kan liknas med hur skulden på ett kreditkort regleras.

Ålderskrav
Hur gammal måste du vara för att teckna lånet? Sms lån har generellt gränsen på antingen 18 eller 20 år.

Hur hög är räntan?

Räntan på sms lån brukar vara från 25 % till 39 %. Efter att högkostnadskreditslagen infördes finns ett maxtak på räntan på ungefär 40 %. Det är orsaken till att många företag lägger sig precis under denna nivån.

Vilka andra avgifter uppkommer?

Skulle man enbart betala ränta (på maximalt 39 %) skulle dagens sms lån vara betydligt billigare än prisnivån före lagen infördes. Men det är inte bara ränta. Hos många tillkommer en uppläggningsavgift och sedan aviavgift vid varje inbetalningstillfälle. Är det en kontokredit som tecknas kan det även uppkomma en uttagsavgift som uppkommer när uttag sker från krediten.

Går det att förlänga?
Även antalet förlängningar har begränsats av högkostnadskreditslagen. Detta genom att det nu enbart är lagligt med en förlängning. En del kreditbolag erbjuder ingen förlängning alls medan vissa gör det en gång per lån. Men mer än så får alltså inte förekomma.

Vilket kreditupplysningsföretag används?
En del kreditbolag använder sig av UC för att ta kreditupplysning. Andra använder Bisnode eller exempelvis CreditSafe. För en del låntagare är det viktigt att undvika att upplysning sker via UC och i dessa fall söker man sig alltså till alternativ.

Är betalningsanmärkning ok?
Det är mycket vanligt att man kan låna sms lån även man har betalningsanmärkning. Men det finns inget som reglerar att det måste vara så. En del av kreditbolagen godkänner alltså inte detta.