En kontokredit utan UC är i korthet en flexibel kredit, utan fast återbetalningstakt, där långivaren använder annat kreditupplysningsföretag än UC. Nedan beskrivs detta tydligare.

Kontokredit

En kontokredit fungerar ungefär som krediten på ett kreditkort – men utan räntefri period. Krediten är öppen och tillgänglig dygnet runt men kostar inget när den inte används. Detta på samma sätt som att krediten på ett kreditkort finns tillgänglig men inte kostar något om köp inte sker med kortet. När en person behöver utnyttja krediten förs pengar över från krediten till det egna kontot varpå köp kan genomföras. Från den dagen kommer räntekostnad att uppstå. Personen kan sedan återbetala det utnyttjade kreditbeloppet när som helst vilket därmed avslutar räntekostnadsperioden.

Varje månad behöver en viss summa återbetalas på den utnyttjade krediten. Det kan exempelvis vara att minst 5%, eller 200 kr, måste betalas. Men självklart kan mer av, eller hela, krediten återbetalas. Även detta i likhet med kreditkortet. Vid återbetalning ökar även det tillgängliga beloppet att ta ut. En person som har en kredit på 10 000 kr och tar ut 2 000 kr kan alltså ta ut ytterligare 8 000 kr. Om personen återbetalar 1 500 kr + ränta finns därefter 9 500 kr att utnyttja vid behov.

Utan UC

En kontokredit utan UC är alltså en kontokredit som ges av en långivare som inte använder UC som kreditupplysningsföretag. UC är Sveriges största företag inom denna bransch och de flesta lån- och kreditgivare använder detta företag för att kontrollera kredittagarens kreditvärdighet. Men det finns även andra bolag så som:

  • Bisnode
  • Creditsafe

Att en person önskar teckna en kontokredit utan UC kan bero på att UC har missgynnsam information om personen i sitt register. Information som skulle innebära att någon kredit inte kan ges. Men eftersom alla kreditupplysningsföretag inte delar på all information kan exempelvis en ansökan till Bisnode eventuellt godkännas.

Kontokredit utan UC – ofta hög ränta

Det behöver inte vara någon skillnad på kontokredit utan UC mot kontokrediter som tar upplysning därifrån. Det enda som med säkerhet skiljer är vilket kreditupplysningsföretag som används.

Men den som granskar de olika krediterna kommer se att de som erbjuds utan UC mycket ofta är högkostnadskrediter, har fler avgifter och därmed primärt vänder sig till personer med mycket svag kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller liknande.