Att köpa och sälja guld, så som investeringar sker i aktier, är kanske inte något som personer blir rika och får hög avkastning på. Guld har nämligen ett relativt stabilt värde så att handla med guld innebär lägre risk men även lägre förväntad avkastning. Den som har ett föremål i guld som önskas säljas kan däremot tjäna relativt stora summor. Dessutom är det väldigt enkelt att sälja av smycken eller annat som inte kommer till användning – mer om hur det går till finns att hitta i texten nedan.

Guldpris idag

Att ta reda på guldpris är inte särskilt svårt. Kanske vill man veta aktuellt guldpris inför en försäljning eller bara en ren nyfikenhet – oavsett behövs inte mer än en enkel sökning på nätet. Det räcker att skriva in just ”guldpris” i sökfältet så kommer det dyka upp flera olika sidor där det går att se aktuellt pris.

Exakt pris kan givetvis skilja sig mellan olika sidor – då många av dessa är företag som säljer och köper guld. Nedan följer ett exempel på några olika typer av guld och dess värde hos ett av dessa företag.

  • 21 Karat – 420 kronor per gram
  • 20 Karat – 393 kronor per gram
  • 18 Karat – 356 kronor per gram

Följ upp, – och nedgångar online

Guld har som sagt ett stabilt värde men kan såklart förändras både uppåt och nedåt – även om det vanligen inte är så stora skillnader. De som är intresserad av guldpriset kan hålla koll hos de ovan nämnda företagen som köper och säljer guld, då de ofta skriver ut sina priser på sina hemsidor.

Det går även att söka upp en sida som visar olika råvarukurser i realtid på ungefär samma sätt med aktier. Där går det både se aktuellt guldpris och statistik på förändringar som skett under flera år tillbaka.

Så går det till att sälja guld

Första steget är att hitta ett företag som köper guld, vilka både finns online och fysisk form. Finns det en fysisk butik är det såklart enklast att bara gå in där och göra upp men finns ingen sådan i närheten går det att genomföra försäljningen på nätet.

Vanligen skickas guldet i ett paket eller ett kuvert som skickas ut av det aktuella företaget och när det är värderat och klart betalas pengarna ut till ens bankkonto. Svårare än så är det alltså inte.