Jämför lån från flera olika långivare oavsett om det är bolån, privatlån eller kontokredit som önskas tecknas. Det finns stora skillnader i ränta och avgifter och därmed pengar att spara. Det finns minst tre sätt – alla med sina fördelar och nackdelar.

Jämför lån via låneförmedlare

Låneförmedlare är företag som agerar ”mellanhand” mellan låntagare och långivare. Detta genom att förenkla för privatpersoner och företagskunder att hitta bästa lånet utifrån ränta och villkor.

  • Skicka in en ansökan via förmedlarens hemsida
  • En kreditupplysning kommer att genomföras
  • Upp till 40 långivare får ta del av ansökan
  • Långivarna svarar på ansökan
  • Du väljer vilket som är bäst utifrån exempelvis räntenivå

Fördelen är smidigheten då ett stort antal aktörer får möjlighet ett svara på låneansökan. Nackdelen är att det ibland kan vara svårt att få fram information om vilka dessa aktörer är. Dessutom är det inte alltid så många aktörer som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar.

Jämför via jämförelsesida

Ett annat alternativ är att jämföra och välja via jämförelsesidor online. Den som jämför lån via dessa sidor kan läsa recensioner om olika banker, artiklar om privatekonomi samt allmänna tips till personer som behöver låna pengar.

Sidorna brukar både lista banker och låneförmedlare. Utbudet blir därmed större och det finns en större transparens gällande vad de olika bankerna har för olika fördelar. En nackdel är att vissa av dessa jämförelsesidor rankar enskilda banker högt men utan att det egentligen finns någon direkt fördel med just den banken. Det kan exempelvis ske om de har samarbete med dem.

Gör jobbet själv

Den som jämför lån på egen hand kommer snart att upptäcka att det är en krånglig och omständlig process. En enskild ansökan behöver fyllas i till varje bank och dessutom kommer varje bank ta en varsin kreditupplysning. Det innebär därmed att 10 kreditupplysningar kommer att tas på den som jämför lån via 10 enskilda ansökningar.
Fördelen är visserligen att du själv väljer vilka banker som ska jämföras men nackdelen är antalet kreditupplysningar som tas samt tiden som läggs ner på processen.
Det går däremot att göra en kombination av de två sista rubrikerna. Via en jämförelsesida går det att läsa om olika alternativ, samt artiklar om vad man bör tänka på, varpå ett par enstaka ansökningar skickas iväg till utvalda aktörer.